Cynk to substancja, która pełni bardzo istotną rolę w organizmie – wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesie przemiany białek i znajduje się w składzie prawie 200 enzymów. Nie dziwi zatem, że chętnie sięgają po nią przedstawiciele sportów siłowych i sylwetkowych.
Cynk jest obecny we wszystkich tkankach w ludzkim organizmie, a jego działanie pomaga w utrzymaniu pracy wszystkich narządów. Jego największa zawartość, bo od 85 do 90%, znajduje się w kościach oraz tkance mięśniowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na niego jest niewielkie w porównaniu do innych składników odżywczych, jednak jego niedobór może prowadzić do licznych dolegliwości zdrowotnych.
Cynk wpływa na prawidłowe funkcjonowanie hormonów steroidowych, bierze udział w przemianach energetycznych, pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała, wpływa na odczuwanie smaku i zapachu, wspomaga układ immunologiczny, zwiększa ogólną odporność organizmu, wspomaga proces regeneracji, pomaga w budowie jakościowej struktury mięśni, poprawia krzepliwość krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, bierze udział w budowie kości i wzmacnia prawidłową pracę trzustki, w tym proces uwalniania insuliny. Minerał jest także niezbędnym składnikiem potrzebnym organizmowi kobiety ciężarnej, gdyż warunkuje utrzymanie ciąży i wspomaga prawidłowy rozwój płodu.
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla Naszego organizmu, niestety spora część populacji, a zwałaszcza osoby regularnie…
Opublikowany przez Extreme Fitness Suplementy Środa, 14 października 2020
Systematyczna suplementacja cynku przez osoby aktywne fizycznie ułatwia pracę całego organizmu. Dzięki swoim właściwościom cynk pomaga w stymulacji syntezy białek, które odpowiadają za budowę tkanki mięśniowej. Substancja wspiera także proces regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym i zmniejsza związane z tym dolegliwości, między innymi bóle mięśni czy zakwasy. Cynk wspierający budowę kości może także zmniejszać ryzyko groźnych kontuzji.
Organizm podczas aktywności fizycznej pozbywa się wraz z potem cennych składników odżywczych, w tym właśnie cynku, dlatego regularnie trenującym zawodnikom zaleca się jego suplementację. Mikroelement zwiększa również produkcję testosteronu, czyli jednego z hormonów o działaniu anabolicznym. Dzięki odpowiedniej ilości cynku w organizmie mięśnie mogą się wzmocnić i nabrać większej siły.
Zbyt niska zawartość substancji odżywczej w organizmie może prowadzić do licznych dolegliwości i zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Niedobór cynku może wywołać problemy z gojeniem się ran, wypadanie włosów, ogólne osłabienie organizmu, problemy skórne, a nawet stany depresyjne Ze względu na działanie regeneracyjne zbyt mała zawartość minerału w organizmie może zmniejszać koncentrację, zwiększyć odczuwalność bólu po intensywnym treningu, a w skrajnych przypadkach prowadzić do zachorowania na syndrom chronicznego zmęczenia. Wpływ cynku na układ immunologiczny sprawia, że niedobór składnika znacznie obniża odporność organizmu na bakterie czy wirusy i zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji. Niedobory składnika odżywczego prowadzą także do zaburzeń smaku i węchu, zmniejszenia libido oraz osłabienia płytki paznokci.
Minerał można sztucznie dostarczać organizmowi lub uzupełniać go za pomocą odpowiedniej diety. W przypadku chemicznej suplementacji zaleca się przyjmowanie od 8 miligramów u kobiet do maksymalnie 11 miligramów substancji w ciągu doby w przypadku mężczyzn. Zapotrzebowanie to mogą wypełnić dostępne na rynku suplementy diety w postaci tabletek, olejków, syropów czy probiotyków.
Poziom cynku w organizmie można także regulować przez włączenie do codziennej diety odpowiednich produktów. Chcąc zapewnić organizmowi prawidłową zawartość cynku, należy spożywać: owoce morza, w szczególności ostrygi, pestki dyni, sezam, kakao, orzechy nerkowca, słonecznik, jajka, olej lniany, żółte sery, ryby, kaszę gryczaną, mięso drobiowe, wątróbkę, pomidory, natkę pietruszki, otręby pszenne, warzywa strączkowe, tofu, pieczarki czy kurki.
Foto wyróżniające: Nathan Dumlao / unsplash.com