Wysiłek fizyczny sprawia, że organizm traci potrzebne składniki odżywcze. Ich braki powinny być zatem uzupełniane w codziennej diecie. Jakie minerały powinni regularnie suplementować zawodnicy sportów siłowych i sylwetkowych?
Minerał, który organizm najczęściej traci wraz z wydzielanym podczas treningu potem. Jego dzienne zapotrzebowanie nie jest duże, jednak jego niedobór wynikający z błędnej diety lub nadmiernego wysiłku fizycznego może zaburzyć pracę wielu różnych organów. Cynk wzmacnia kości, reguluje funkcjonowanie trzustki, a tym samym produkcji insuliny istotnej w spalaniu tkanki tłuszczowej. Wspomaga też prawidłowe krążenie krwi w organizmie, co jest szczególnie istotne dla budowy nowej tkanki mięśniowej i efektywnej pracy mięśni podczas ćwiczeń. Minerał można uzupełniać za pomocą odpowiedniej diety, w której skład powinny wchodzić: owoce morza (głównie ostrygi), sezam, pestki dyni, kakao, prażony słonecznik, orzechy (nerkowce), olej lniany oraz kwas cytrynowy, który pomaga w procesie prawidłowego wchłaniania składnika odżywczego.
Magnez to minerał szczególnie istotny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu każdego kulturysty. Dzięki niemu mięśnie są dobrze odżywione, lepiej pracują i są mniej narażone na dolegliwości bólowe po treningu. Składnik odżywczy zmniejsza uczucie zmęczenia, przyspiesza regenerację mięśni, redukuje stres i wspomaga zdrowy sen. Do produktów bogatych w magnez można zaliczyć: płatki owsiane, pestki dyni, kiełki, jabłka, migdały, otręby, pieczywo pełnoziarniste, pietruszkę, warzywa strączkowe czy szpinak.
Ćwiczysz na siłowni? Pamiętaj o uzupełnianiu magnezu. Minerały i elektrolity to gwarancja prawidłowego napięcia mięśniowego i efektywnego treningu.
Opublikowany przez Kropla Relaksu naturalny magnez Piątek, 25 października 2019
Jednym z nieodłącznych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie mięśni jest potas. Minerał kontroluje pracę mięśni i przewodzi przez nie impulsy elektryczne prowadzące do skurczu, nie tylko serca, ale także mięśni szkieletowych aktywnych podczas treningu. Dzięki jego prawidłowemu poziomowi w organizmie tworzy się nowa, jakościowa tkanka mięśniowa, utrzymuje się odpowiedni stosunek tkanki tłuszczowej i równowaga kwasowo-zasadowa, której zaburzenia mogą wpływać na zakwaszenie mięśni i odczuwanie bolesnych skurczy. Potas należy uzupełniać w codziennej diecie, przyjmując około 3500 mg minerału, który znajduje się w dużych ilościach między innymi w: pomidorach, brokułach, ziemniakach, fasoli, dyni, bananach, kiwi, cytrusach, śliwkach i bakaliach (głównie suszonych owocach).
Podstawowy budulec kości oraz zębów. Odpowiedni poziom składnika odżywczego poprawia wytrzymałość kości, buduje nowe tkanki naprawiające mikrourazy, jak również pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wapń wpływa na krzepliwość krwi, reguluje gospodarkę hormonalną, wspomaga kurczliwość mięśni podczas wysiłku fizycznego, a także kontroluje pracę układu nerwowego w całym organizmie. Jego niedobory objawiają się krwotokami, sińcami na skórze, zmęczeniem, bezsennością, zawrotami głowami, bolesnością stawów czy drętwieniem kończyn. Źródeł wapnia należy szukać w diecie bogatej w nabiał (mleko, kefiry, sery, maślanki, jogurty), wysoko mineralizowaną wodę, kakao, orzechy (głównie laskowe), suszone owoce, jarmuż, brokuły oraz dynię.
Białko jest produkowane przez organizm, jednak przy systematycznym wysiłku fizycznym jego zapotrzebowanie się zwiększa. Kolagen wzmacnia narażone na kontuzje czy urazy stawy, uealstycznia je i zwiększa ich giętkość. Co więcej, wpływa na proces regeneracji zmęczonego organizmu, poprawia krążenie krwi, wspiera układ odpornościowy oraz poprawia wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego produkcja zmniejsza się, dlatego osoby aktywne fizycznie po 30. roku życia powinny zadbać o jego suplementację. W diecie kulturysty uzupełnianie niedoborów kolagenu może być bardzo trudne lub niewykonalne, gdyż jego najlepszymi źródłami są takie produkty, jak galaretka, podroby, golonka, salceson czy żelatyna, które nie są powszechnie stosowane w planie żywieniowym sportowca. Z tego względu kolagen najlepiej dostarczać organizmowi za pomocą specjalnych preparatów, które zawierają duże ilości minerału.
Foto wyróżniające: Freepik