Glutamina jest aminokwasem rozprowadzającym azot po naszym organizmie. Odgrywa on szczególną rolę w przypadku sportowców. Związane jest to z tym, że azot to jeden ze składników protein ułatwiający budowę mięśni oraz odpowiadający za metabolizm białka. Co jeszcze warto wiedzieć na temat glutaminy?
Glutamina jest budulcem białka, który należy do aminokwasów endogennych. Oznacza to, że organizm jest w stanie ją produkować, ale w niektórych sytuacjach zachodzi konieczność dostarczania jej w większej ilości – czy to w żywności, czy w formie suplementów. Z produkcją glutaminy mamy głównie do czynienia w mięśniach szkieletowych, z których jest ona transportowana bezpośrednio do organów, takich jak mięśnie, wątroba, nerki oraz jelito cienkie. Glutamina w pozytywny sposób wpływa na nasz organizm. Wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego oraz jelit. Ponadto jest używana do produkcji glukozy oraz aminokwasów, zachowując równocześnie odpowiedni poziom azotu.
Glutamina dostępna jest w postaci tabletek oraz proszku. Jest ona powszechnie stosowana przez sportowców. Związane jest to z faktem, iż glutamina poprawia pracę hormonów, zmniejsza bóle mięśniowe, zwiększa poziom glikogenu i nawadnia komórki mięśniowe. Co ciekawe, w przeszłości używana była wyłącznie do leczenia oparzeń oraz skaleczeń. Współcześnie stosuje się ją w przypadku pacjentów borykających się z utratą tkanki mięśniowej. Do kategorii tej zalicza się między innymi osoby cierpiące na HIV, AIDS oraz nowotwory.
W jakiego rodzaju produktach spożywczych znaleźć można największe ilości glutaminy? Najlepszymi ich źródłami są produkty bogate w białko. Zalicza się do nich między innymi kurczaka, wołowinę, jagnięcinę oraz ryby morskie, np. łosoś. Glutaminę zawiera także mleko, jajka, kapusta, orzechy oraz fasola.
Suplementacja glutaminą zalecana jest między innymi w przypadku wegetarian, wegan, osób trenujących sporty wytrzymałościowe.
Z czym może być związany niedobór glutaminy? W znaczącej części przypadków stanowi to efekt jadłospisu ubogiego w białko, intensywnej aktywności fizycznej lub różnego rodzaju poważnych chorób. Niekiedy do czynienia możemy mieć także z niedoborami glutaminy pojawiającymi się na skutek ekstremalnych sytuacji stresowych, przewlekłych problemów trawiennych, zaburzeń odporności, jak HIV czy AIDS, chemioterapii lub radioterapii.
Dlaczego warto włączyć do codziennego jadłospisu aminokwas, jakim jest glutamina? Poprawia ona regenerację mięśni, wspiera układ odpornościowy, zwiększa poziom hormonu wzrostu, umożliwia wzrost białych krwinek, poprawia funkcjonowanie mózgu, wspiera proces gojenia ran, regenerację po przebytej operacji oraz efekty uboczne chemioterapii, zapobiega otłuszczaniu się wątroby, chroni serce przed zawałem, zapobiega przed obniżeniem poziomu BCAA po urazie, zwiększa poziom azotu w organizmie w czasie choroby oraz hamuje utratę mięśni u pacjentów borykających się z HIV i AIDS.
W jaki sposób powinno się dawkować glutaminę? Przyjmować należy ją w dawce 2 do 5 g, 2-3 razy dziennie. W przypadku pacjentów z HIV jest to między 8 a 40 g dziennie. Glutaminę zażywa się na chwilę przed treningiem oraz tuż po nim, a także wieczorem, przed pójściem spać. Najlepiej przyjmować ją wraz z niewielkim posiłkiem, mieszając z białkiem. Suplementacja glutaminą odbywać powinna się także w dni beztreningowe. Związane jest to z tym że tylko wtedy jest ona w stanie wspierać metabolizm oraz procesy regeneracji mięśni. Jednocześnie wraz z glutaminą zaleca się zażywanie witaminy B, która odpowiada za regulowanie jej poziomu w organizmie.
Zdjęcie wyróżniające: Freepik