Włoscy naukowcy zaprezentowali w tym roku wyniki swoich badań skupiających się na zagadnieniu suplementacji aminokwasami BCAA. Ich rezultaty są doprawdy zaskakujące!
Badacze skupili się między innymi na tym, w jaki sposób aminokwasy BCAA wpływają na zdrowie. W swoich badaniach postanowili zweryfikować hipotezę, zgodnie z którą aminokwasy rozgałęzione miałyby stanowić jedną z przyczyn insulinoodporności. Badanie przeprowadzali na myszach – części z nich podawano dietę wysokotłuszczową, innym – niskotłuszczową.
Jak pokazały wyniki, jadłospis niskotłuszczowy bogaty w kazeinę sprzyjał wzrostowi trójglicerydów oraz parametrów zapalnych. Dieta wysokotłuszczowa z kazeiną wpływała na oporność insulinową, a także upośledzenie parametrów biochemicznych. Jadłospis wysokotłuszczowy z hydrolizatem białka serwatkowego przyczynił się z kolei do dwukrotnego wzrostu liczby wolnych aminokwasów.
Podsumowując, przyjmowanie hydrolizatu białka serwatkowego zapobiegało lub łagodziło szkody wyrządzone przez dietę nisko- bądź wysokotłuszczową.
Zdjęcie wyróżniające: Brett Jordan / Flickr