Zdrowa dieta umożliwiająca prawidłowe funkcjonowanie organizmu – wbrew pozorom – wcale nie musi wiązać się z całkowitym zrezygnowaniem z walorów smakowych. Doskonałym przykładem są płatki owsiane, które dają nam naprawdę szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o przyrządzanie smacznych posiłków.
Niezależnie od tego, czy zależy nam na osiąganiu sukcesów w danej dyscyplinie sportowej, czy po prostu chcemy cieszyć się na co dzień zdrowiem i dobrym samopoczuciem, odpowiednio zbilansowany jadłospis stanowi klucz do sukcesu. Nie inaczej ma się rzecz jasna sprawa z budowaniem tkanki mięśniowej. Będąc na tzw. masie, musimy jeszcze bardziej zwracać uwagę na to, co jemy. Mimo to na myśl o zdrowym odżywianiu niejednemu sportowcowi włosy na głowie stają dęba, bowiem postawienie na fit produkty w pierwszej kolejności kojarzy się z porzuceniem ulubionych smaków. Jeśli dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z ćwiczeniami siłowymi i zależy nam na zdrowej, ale zarazem smacznej diecie, to z pewnością powinniśmy postawić na płatki owsiane.
Jak przystało na produkt polecany m.in. w kontekście budowania mięśni, płatki owsiane charakteryzuje wysoka zawartość białka. To jednak jedynie wierzchołek góry lodowej, gdyż tego rodzaju żywność stanowi doskonały przykład pełnowartościowego posiłku. Poza wspomnianym białkiem płatki owsiane dostarczą naszemu organizmowi również składników tak istotnych jak węglowodany złożone czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo w połączeniu z innymi produktami dają nam one niezliczone możliwości przygotowania nie tylko zdrowego, ale i pysznego posiłku.
Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania płatków owsianych jest prawdopodobnie musli, czyli zmieszanie ich np. z orzechami, jogurtem naturalnym, suszonymi owocami, czy nasionami. W ten sposób połączymy przyjemne z pożytecznym, zwiększymy kalorykę naszego posiłku o naprawdę smaczne produkty. Wariacji jest tutaj co niemiara, a miłośnicy aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania prześcigają się w nowych pomysłach na wykorzystanie tytułowych płatków w kuchni. Wysoka kaloryka, oparta przede wszystkim na zdrowej i naturalnej żywności, czyni z musli danie, które osoby pracujące nad rozwojem tkanki mięśniowej powinny spożywać jak najczęściej.
Korzyści spożywania płatków owsianych w postaci musli sięgają jednak zdecydowanie dalej. Wystarczy wspomnieć choćby wysoką zawartość błonnika, który wydłuża uczucie sytości oraz przyspiesza metabolizm. Okazuje się zatem, że płatki owsiane mogą być nieocenione, również jeśli chodzi o utratę zbędnych kilogramów. Całość dopełnia szereg witamin oraz minerały takie jak miedź, magnez, cynk, mangan i selen. Kiedy weźmiemy pod uwagę ich skład i właściwości, nie może dziwić fakt, że płatki owsiane zostały zakwalifikowane przez ekspertów do tzw. żywności funkcjonalnej. Wszystkie produkty z tego zaszczytnego grona mogą pochwalić się naukowo potwierdzonym korzystnym wpływem na organizm człowieka. Reasumując, jeśli jesteś „na masie”, płatki owsiane powinny stanowić obowiązkową pozycję w Twojej diecie, jeśli nie jesteś – też!
Zdjęcie główne: Susan Wilkinson/unsplash.com