Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Procesy trawienne w organizmie wspomagane są przez różnego rodzaju bakterie, które mają szansę pojawić się m.in. dzięki naturalnym prebiotykom. Czym one są i kto powinien włączyć je do swojej diety?
Prebiotyków nie należy mylić z probiotykami – są to nieco inne „substancje”, jednak często ze sobą współgrają. Prebiotyki to nietrawione części pokarmu, które chronią organizm przed rozwojem chorób. Często wspomagają działanie probiotyków, dlatego powinno się je przyjmować wspólnie.
Prebiotyki naturalne to m.in. błonnik, który doskonale wspomaga pracę całego układu trawiennego. W ich skład można również wliczyć takie substancje jak inulina, fruktooligosacharydy, laktuloza. Nie ulegają one trawieniu – pozostają w przewodzie pokarmowym i stymulują wzrost wartościowych dla organizmu bakterii. Są dla nich swego rodzaju pożywką.
Prebiotyki naturalnie występują w produktach spożywczych, które włącza się do codziennych jadłospisów. Można je spotkać w produktach pochodzenia roślinnego, takich jak:
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest dobra praca układu pokarmowego, który również oddziałuje na układ odpornościowy. Naturalne prebiotyki służą właśnie do wspomagania tych procesów. W jaki sposób działają?
Prebiotyki nie rozkładają się w procesie trawienia, tylko pozostają w przewodzie pokarmowym. Ich zadaniem jest nie tylko wspomaganie rozwoju bakterii, ale także poprawa perystaltyki jelit. Dlatego też mają zdecydowanie działanie prozdrowotne:
Ze względu na specyfikę działania, stale wzmacniają również układ immunologiczny. Pozwalają również niwelować skutki nietolerancji laktozy.
Naturalne prebiotyki mają zdrowotne działanie, dzięki czemu każdy powinien włączyć je do swojej diety. Można wyróżnić jednak grupę osób, która zdecydowanie powinna zdecydować się na taki krok. Zalicza się do niej osoby o obniżonej odporności, które zmagają się z różnymi infekcjami czy stanami zapalnymi.
Co ważne, prebiotyki często łączy się z probiotykami w postaci synbiotyku. Poleca się to również tym, którzy mają problemy z nietolerancją laktozy. Regularne wzmacnianie flory bakteryjnej w jelitach może przyczynić się do zmniejszenia niedolegliwości związanych z nietrawieniem laktazy.
Włączanie naturalnych prebiotyków do diety pomaga wzmacniać odporność i usprawnia pracę układu trawiennego. Warto więc sięgać po produkty z pszenicą, rośliny strączkowe oraz wybrane owoce i warzywa.
Grafika: freepik.com