Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?
DIETA I ODŻYWIANIE
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?

Wyrazisty, niepowtarzalny smak, a także szereg korzyści zdrowotnych – rukola to zdecydowanie połączenie przyjemnego z pożytecznym! Jakie właściwości skrywa ta niepozorna roślina z kuchni śródziemnomorskiej? Sprawdzamy.

Rukola – co to takiego?

Rukola, znana również jako rokietta siewna, w Polsce była powszechna już przed I wojną światową, zaś jako afrodyzjak wykorzystywano ją w… starożytnym Rzymie. Mówimy zatem o roślinie, która przetrwała całe tysiąclecia! Rukola należy do warzyw krzyżowych i stanowi część rodziny roślin kapustowatych. Rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki i Azji Zachodniej. Na przestrzeni lat rukola stała się na tyle popularna, że obecnie uprawia się ją w najróżniejszych zakątkach świata. Uprawy tego liściastego warzywa znajdziemy w Europie, Ameryce Południowej, Australii, a nawet w Nowej Zelandii.

Właściwości prozdrowotne rukoli

Obok unikalnego smaku i niebywałej uniwersalności największą zaletę rukoli stanowią jej właściwości prozdrowotne – pod kątem wartości odżywczych przewyższa nawet tak często goszczącą na polskich stołach sałatę lodową. O korzyściach wynikających ze spożywania śródziemnomorskiego warzywa można by napisać całą książkę i z pewnością byłoby to dzieło rozbudowane. Pokrótce przyjrzyjmy się więc zaletom włączenia rukoli do codziennego jadłospisu.

Rukolę charakteryzuje:

  • działanie antynowotworowe – tę niezwykle istotną cechę rukola zawdzięcza antyoksydantom, chlorofilowi, sulforafanowi oraz glukozynolanom (notabene odpowiadającym również za jej wyjątkowe walory smakowe);
  • wspieranie układu kostnego – pośrednią przyczynę złamania kości może stanowić m.in. niedobór witaminy K, której naturalnym źródłem jest właśnie rukola. Dodawanie zielonego warzywa do posiłków zdecydowanie zmniejszy ryzyko wystąpienia potencjalnych złamań;
  • zapobieganie anemii – wysoka zawartość żelaza sprawia, że rukola zalecana jest osobom zagrożonym anemią. Największe zastosowanie znajduje u wegetarian oraz wegan, którzy nie spożywają bogatych w żelazo pokarmów mięsnych;
  • wzmacnianie układu immunologicznego – zawarta w rukoli witamina C wydatnie wspiera układ odpornościowy, a także poprawia wygląd i stan skóry;
  • poprawa wzroku – rukola ma również korzystny wpływ na wzrok za sprawą witaminy A. Zawarte w niej luteina i zeaksantyna zapobiegają natomiast chorobom takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej;
  • wspieranie układu krwionośnego – rukola jest bogata w potas, który poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Do wymienionych powyżej właściwości należy dodać fakt, że rukola może okazać się nieoceniona w procesie odchudzania. Coraz częściej spotykana w polskich kuchniach roślina charakteryzuje się niską kalorycznością i jednocześnie bogactwem błonnika. Efekt? Rukola zapewnia uczucie sytości na stosunkowo długi czas bez dostarczania nadmiaru energii. Dodatkowo warzywo działa korzystnie także na perystaltykę jelit, a dzięki chlorofilowi skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.

Do czego ją dodawać?

Do wszystkiego! Może z wyjątkiem słodkości. Rukola to świetny dodatek do codziennych kanapek, jajecznicy czy past serowych. Najszersze zastosowanie znajduje jednak w swojej rodzimej kuchni śródziemnomorskiej – makarony i pizza z rukolą stały się nowym faworytem wielu miłośników tego typu potraw. Można postawić również na prostotę i robić sałatki na bazie liściastego warzywa. Słowem – rukola doskonale odnajdzie się w niemal każdej kuchni!

Zdjęcie główne: Jasmin Schreiber/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

dziewiętnaście − 5 =

Rekomendowane
Siłownie i kluby fitness ponownie zamknięte! PFF rozważa protest
Siłownie i kluby fitness ponownie zamknięte! PFF rozważa protest
Znaczący wzrost zarażeń koronawirusem (SARS-CoV-2) spowodował, że polski rząd zdecydował się przywrócić większość obostrzeń obowiązujących podczas wiosennego lockdownu. Dla branży […]
Żelazny uchwyt i poprawa wyników – dlaczego warto regularnie ćwiczyć przedramiona
Żelazny uchwyt i poprawa wyników – dlaczego warto regularnie ćwiczyć przedramiona
Rozbudowane mięśnie przedramion wpływają na kontrolę ruchów, stabilność nadgarstka oraz siłę. Sprawdź, jakie ćwiczenia na przedramiona warto wykonywać!
Morfologia krwi to za mało! Jakie badania profilaktyczne powinni wykonywać kulturyści?
Morfologia krwi to za mało! Jakie badania profilaktyczne powinni wykonywać kulturyści?
Zastanawiasz się, jakie badania powinieneś wykonać, nim udasz się na siłownię? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Ostatnie wpisy