Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?
DIETA I ODŻYWIANIE
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?

Wyrazisty, niepowtarzalny smak, a także szereg korzyści zdrowotnych – rukola to zdecydowanie połączenie przyjemnego z pożytecznym! Jakie właściwości skrywa ta niepozorna roślina z kuchni śródziemnomorskiej? Sprawdzamy.

Rukola – co to takiego?

Rukola, znana również jako rokietta siewna, w Polsce była powszechna już przed I wojną światową, zaś jako afrodyzjak wykorzystywano ją w… starożytnym Rzymie. Mówimy zatem o roślinie, która przetrwała całe tysiąclecia! Rukola należy do warzyw krzyżowych i stanowi część rodziny roślin kapustowatych. Rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki i Azji Zachodniej. Na przestrzeni lat rukola stała się na tyle popularna, że obecnie uprawia się ją w najróżniejszych zakątkach świata. Uprawy tego liściastego warzywa znajdziemy w Europie, Ameryce Południowej, Australii, a nawet w Nowej Zelandii.

Właściwości prozdrowotne rukoli

Obok unikalnego smaku i niebywałej uniwersalności największą zaletę rukoli stanowią jej właściwości prozdrowotne – pod kątem wartości odżywczych przewyższa nawet tak często goszczącą na polskich stołach sałatę lodową. O korzyściach wynikających ze spożywania śródziemnomorskiego warzywa można by napisać całą książkę i z pewnością byłoby to dzieło rozbudowane. Pokrótce przyjrzyjmy się więc zaletom włączenia rukoli do codziennego jadłospisu.

Rukolę charakteryzuje:

  • działanie antynowotworowe – tę niezwykle istotną cechę rukola zawdzięcza antyoksydantom, chlorofilowi, sulforafanowi oraz glukozynolanom (notabene odpowiadającym również za jej wyjątkowe walory smakowe);
  • wspieranie układu kostnego – pośrednią przyczynę złamania kości może stanowić m.in. niedobór witaminy K, której naturalnym źródłem jest właśnie rukola. Dodawanie zielonego warzywa do posiłków zdecydowanie zmniejszy ryzyko wystąpienia potencjalnych złamań;
  • zapobieganie anemii – wysoka zawartość żelaza sprawia, że rukola zalecana jest osobom zagrożonym anemią. Największe zastosowanie znajduje u wegetarian oraz wegan, którzy nie spożywają bogatych w żelazo pokarmów mięsnych;
  • wzmacnianie układu immunologicznego – zawarta w rukoli witamina C wydatnie wspiera układ odpornościowy, a także poprawia wygląd i stan skóry;
  • poprawa wzroku – rukola ma również korzystny wpływ na wzrok za sprawą witaminy A. Zawarte w niej luteina i zeaksantyna zapobiegają natomiast chorobom takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej;
  • wspieranie układu krwionośnego – rukola jest bogata w potas, który poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Do wymienionych powyżej właściwości należy dodać fakt, że rukola może okazać się nieoceniona w procesie odchudzania. Coraz częściej spotykana w polskich kuchniach roślina charakteryzuje się niską kalorycznością i jednocześnie bogactwem błonnika. Efekt? Rukola zapewnia uczucie sytości na stosunkowo długi czas bez dostarczania nadmiaru energii. Dodatkowo warzywo działa korzystnie także na perystaltykę jelit, a dzięki chlorofilowi skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.

Do czego ją dodawać?

Do wszystkiego! Może z wyjątkiem słodkości. Rukola to świetny dodatek do codziennych kanapek, jajecznicy czy past serowych. Najszersze zastosowanie znajduje jednak w swojej rodzimej kuchni śródziemnomorskiej – makarony i pizza z rukolą stały się nowym faworytem wielu miłośników tego typu potraw. Można postawić również na prostotę i robić sałatki na bazie liściastego warzywa. Słowem – rukola doskonale odnajdzie się w niemal każdej kuchni!

Zdjęcie główne: Jasmin Schreiber/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co ćwiczyć weekendami?
Co ćwiczyć weekendami?
Chcesz wprowadzić do swojej codzienności więcej aktywności fizycznej? Zainspiruj się, jakie sporty mogą być świetną formą spędzania wolnego czasu i odpoczynku w weekendy.
Blessing Awodibu gotowy do profesjonalnego debiutu. „Pracowałem nad pozowaniem i prezentacją sylwetki”
Blessing Awodibu gotowy do profesjonalnego debiutu. „Pracowałem nad pozowaniem i prezentacją sylwetki”
Już za kilkadziesiąt godzin dojdzie do długo wyczekiwanego profesjonalnego debiutu Blessinga Awodibu – jednego z najbardziej rozpoznawalnych kulturystów i gwiazdy […]
Dwa rekordowe przysiady w jednym miesiącu. 45-letni Rabih Sakka imponuje formą!
Dwa rekordowe przysiady w jednym miesiącu. 45-letni Rabih Sakka imponuje formą!
Popularne powiedzenie głosi, że życie zaczyna się po czterdziestce. Jak się okazuje, ta ponadczasowa maksyma znajduje zastosowanie także przypadku niektórych […]
Ostatnie wpisy