Wyrazisty, niepowtarzalny smak, a także szereg korzyści zdrowotnych – rukola to zdecydowanie połączenie przyjemnego z pożytecznym! Jakie właściwości skrywa ta niepozorna roślina z kuchni śródziemnomorskiej? Sprawdzamy.
Rukola, znana również jako rokietta siewna, w Polsce była powszechna już przed I wojną światową, zaś jako afrodyzjak wykorzystywano ją w… starożytnym Rzymie. Mówimy zatem o roślinie, która przetrwała całe tysiąclecia! Rukola należy do warzyw krzyżowych i stanowi część rodziny roślin kapustowatych. Rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki i Azji Zachodniej. Na przestrzeni lat rukola stała się na tyle popularna, że obecnie uprawia się ją w najróżniejszych zakątkach świata. Uprawy tego liściastego warzywa znajdziemy w Europie, Ameryce Południowej, Australii, a nawet w Nowej Zelandii.
Obok unikalnego smaku i niebywałej uniwersalności największą zaletę rukoli stanowią jej właściwości prozdrowotne – pod kątem wartości odżywczych przewyższa nawet tak często goszczącą na polskich stołach sałatę lodową. O korzyściach wynikających ze spożywania śródziemnomorskiego warzywa można by napisać całą książkę i z pewnością byłoby to dzieło rozbudowane. Pokrótce przyjrzyjmy się więc zaletom włączenia rukoli do codziennego jadłospisu.
Rukolę charakteryzuje:
Do wymienionych powyżej właściwości należy dodać fakt, że rukola może okazać się nieoceniona w procesie odchudzania. Coraz częściej spotykana w polskich kuchniach roślina charakteryzuje się niską kalorycznością i jednocześnie bogactwem błonnika. Efekt? Rukola zapewnia uczucie sytości na stosunkowo długi czas bez dostarczania nadmiaru energii. Dodatkowo warzywo działa korzystnie także na perystaltykę jelit, a dzięki chlorofilowi skutecznie oczyszcza organizm z toksyn.
Do wszystkiego! Może z wyjątkiem słodkości. Rukola to świetny dodatek do codziennych kanapek, jajecznicy czy past serowych. Najszersze zastosowanie znajduje jednak w swojej rodzimej kuchni śródziemnomorskiej – makarony i pizza z rukolą stały się nowym faworytem wielu miłośników tego typu potraw. Można postawić również na prostotę i robić sałatki na bazie liściastego warzywa. Słowem – rukola doskonale odnajdzie się w niemal każdej kuchni!
Zdjęcie główne: Jasmin Schreiber/unsplash.com