Dlaczego warto suplementować glutaminę?
SUPLEMENTACJA
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Dlaczego warto suplementować glutaminę?

Glutamina to aminokwas egzogenny, który odgrywa szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Zalicza się do nich między innymi budowę białek, pomoc w regeneracji jelit, wspieranie układu immunologicznego, przyspieszanie procesu gojenia się ran czy stymulację enzymów odpowiadających za proces glukogenezy. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?

Glutamina – co to takiego?

Glutamina zalicza się do grona aminokwasów, czyli cząsteczek, które są budulcami białek. Występuje pod dwoma postaciami: L-glutaminy oraz D-glutaminy. Pierwsza z nich występuje w żywności oraz suplementach diety i jest wykorzystywana między innymi do tworzenia białek. Ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit oraz układu odpornościowego. L-glutamina jest naturalnie wytwarzana w organizmie. Jeżeli chodzi natomiast o D-glutaminę, nie odgrywa ona większej roli w przypadku żywych organizmów.

Glutamina w żywności

Glutamina występuje w różnego rodzaju produktach spożywczych. Standardowa dieta zawiera od około 3 do około 6 gramów tego aminokwasu. Największą ilość glukozaminy można znaleźć w różnego rodzaju produktach pochodzenia zwierzęcego, co jest związane z wysoką zawartością białka. Białko złożone z L-glutaminy można znaleźć między innymi w wołowinie, jajkach, tofu oraz odtłuszczonym mleku. W znacznie mniejszych ilościach zawiera ją ryż oraz kukurydza.

Wpływ glutaminy na układ odpornościowy

Jak już zostało wspomniane, glutamina odgrywa istotną rolę w układzie odpornościowym. Stanowi źródło energii dla komórek odpornościowych, takich jak między innymi białe krwinki czy komórki jelitowe. Jej poziom we krwi może ulec zmniejszeniu na skutek operacji, oparzenia lub poważnego urazu. W sytuacji, w której zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe od zdolności do jej produkcji, może dojść do uszkodzenia zapasów białka, na przykład pod postacią mięśni. Do pogorszenia funkcjonowania układu immunologicznego może dojść również na skutek niedostarczania odpowiedniej ilości glutaminy. Jak pokazują wyniki badań, suplementy diety zawierające ten aminokwas w pozytywny sposób wpływają na liczbę infekcji oraz czas przebywania w szpitalu.

W jaki sposób glutamina oddziałuje na kondycję jelit?

Jak wiadomo, jelita są największym elementem składowym układu immunologicznego. Związane jest to ze sporą częścią znajdujących się w nich komórek odpowiedzialnych za produkcję immunoglobulin. Glutamina stanowi istotne źródło energii dla komórek odpornościowych oraz jelitowych. Dodatkowo pozwala utrzymać barierę pomiędzy narządami wewnętrznymi, a resztą ciała, chroniąc w ten sposób przed problemami z nieszczelnymi jelitami. Zapobiega to przed przedostaniem się toksyn czy szkodliwych bakterii do reszty ciała. Jest to również bardzo ważne ze względu na prawidłowy wzrost oraz utrzymanie komórek w jelicie.

Jak glutamina wpływa na przyrost mięśni i wydajność ćwiczeń?

Jak pokazują wyniki badań, suplementy diety z dodatkiem glutaminy są w stanie skutecznie redukować dolegliwości bólowe ze strony mięśni, przyczyniając się do poprawy regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym. Enzym ten może być także z powodzeniem stosowany w celu wzmocnienia funkcji odpornościowej wśród sportowców. Warto wspomnieć tutaj także o tym, że przyjmowanie glutaminy sprzyja regeneracji jelit i poprawia ich kondycję. Skutkiem tego jest prawidłowe wchłanianie pokarmu i szybka regeneracja po wysiłku. Aminokwasy są wówczas sprawnie transportowanie do mięśni, czego efektem jest szybki przyrost masy mięśniowej.

Dawkowanie glutaminy

Jako że glutamina jest aminokwasem wytwarzanym naturalnie w organizmie i występującym w wielu różnych produktach spożywczych, przyjmowanie jej w standardowych ilościach nie jest szkodliwe dla organizmu. To, jaką dawkę należy przyjmować, zależy od rodzaju oraz ilości spożywanej żywności. Suplementację z wykorzystaniem glutaminy najlepiej zacząć od dawki wynoszącej około 5 gramów dziennie.

Zdjęcie główne: freestocks/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?
Rukola – dlaczego warto dodawać ją do posiłków?
Rukola to coraz częstszy gość w polskich domach. Dlaczego warto dodawać ją do posiłków? Sprawdźcie sami!
Marketing internetowy: Klucz do sukcesu w erze cyfrowej
Marketing internetowy: Klucz do sukcesu w erze cyfrowej
Marketing internetowy, zwany również marketingiem cyfrowym, to dziedzina, która rozwinęła się wraz postępem technologii i Internetu. Obejmuje szeroki zakres strategii i narzędzi, które mają na celu promowanie produktów i usług za pomocą platform online. 
Mistrzostwa Świata Strongman 2020: Oleksii Novikov niespodziewanym triumfatorem!
Mistrzostwa Świata Strongman 2020: Oleksii Novikov niespodziewanym triumfatorem!
Sporą niespodzianką zakończyły się tegoroczne Mistrzostwa Świata Strongman. Po czterodniowej rywalizacji w Bradenton najlepszy okazał się 24-letni Oleksii Novikov, którego […]
Ostatnie wpisy