Jak wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W związku z tym powinno posiadać największą kaloryczność, dostarczając nam energii na kolejne godziny aktywności oraz ćwiczeń. Oto kilka sprawdzonych sposobów na zdrowe, szybkie, a co najważniejsze smaczne śniadania.
Jak skutecznie wzbogacić jadłospis o kalorie? W tym celu warto sięgnąć po dodatkową porcję tłuszczów. Mogą je zawierać na przykład tosty. Nasza propozycja to opiekany chleb z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz oliwek. Jak przygotować tego typu tosty? Do ich wykonania niezbędne będą następujące składniki:
• 4 kromki chleba razowego, żytniego lub orkiszowego,
• 2 plastry szynki parmeńskiej,
• kilka oliwek,
• kilka pomidorków koktajlowych,
• kilka liści świeżego szpinaku,
• łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
• 1 łyżeczka oliwy.
Chleb skrapiamy oliwą i oprószamy go czosnkiem niedźwiedzim. Na kromkach układamy szynkę parmeńską oraz przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz liście szpinaku. Całość przykrywamy pieczywem i umieszczamy w uprzednio rozgrzanym opiekaczu na kilka minut.
Do przygotowania tostów można wykorzystać dowolną oliwę. Możemy wybierać spośród wersji klasycznej, z dodatkiem bazylii, papryczki chili czy trufli. To znakomity sposób na urozmaicenie smaku.
Aby nasze śniadanie było nieco bardziej kaloryczne, można przygotować kanapki z dodatkiem masła. Do wykonania takiego śniadania wykorzystujemy na przykład:
• 2 kromki chleba żytniego,
• 150 g półtłustego twarogu,
• 4 łyżki jogurtu naturalnego 2%,
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
• 2 rzodkiewki,
• 1 łyżkę otrębów owsianych,
• 1 łyżkę masła,
• pieprz,
• sól.
Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Dodajemy jogurt. Mieszamy go z otrębami oraz szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smarujemy pieczywo masłem i twarożkiem, a na wierzch kładziemy plasterki rzodkiewek.
Kaloryczne śniadanie to również takie, które w swoim składzie zawiera dużą ilość mąki. Przykładem mogą być różnego rodzaju omlety czy placuszki. Fanom słodkich śniadań w wersji fit przypadnie do gustu omlet biszkoptowy. Jak go przyrządzić? Do tego celu niezbędne będą następujące składniki:
• 2 łyżki mąki ryżowej,
• 2 jajka,
• 2 łyżki jogurtu naturalnego,
• 1 łyżeczka ksylitolu.
Białka oddzielamy od żółtek oraz ubijamy je na sztywną masę. Żółtka łączymy z jogurtem naturalnym, mąką oraz ksylitolem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ją do ubitej piany z białek i łączymy całość na najniższych obrotach miksera. Uzyskaną w ten sposób masę wylewamy na uprzednio rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez kolejne kilka minut. Przekładamy na talerz i serwujemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, dżem czy masło orzechowe.
Równie dobrym pomysłem na zdrowe, szybkie śniadanie są kakaowe placuszki. Składniki na ten przysmak są następujące:
• 200 mililitrów mleka roślinnego – sojowego, owsianego lub migdałowego,
• 100 gram płatków owsianych,
• 1 banan,
• 2 łyżki kakao,
• 2 łyżki oleju rzepakowego.
Do blendera wkładamy banana, mleko oraz olej. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Wsypujemy płatki owsiane oraz kakao i ponownie miksujemy. Uzyskaną w ten sposób masę nakładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy przez około 2-3 minuty po obu stronach. Danie serwujemy z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.
Sałatki na bazie makaronu to znakomity sposób na szybkie, kaloryczne śniadanie. Oto jeden z naszych ulubionych przepisów:
• 200 gram makaronu typu świderki,
• 50 gram wędzonego łososia,
• 50 gram ziaren słonecznika,
• 2 garści roszponki,
• 1 garść pomidorków koktajlowych,
• kawałek sera camembert,
• 4 łyżki oliwy z oliwek,
• 2 łyżki octu jabłkowego,
• 0,5 łyżeczki ostrej musztardy,
• 0,5 łyżeczki nasion chia.
Makaron gotujemy al dente. Z oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i nasion chia przygotowujemy dressing. Łososia rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Zdjęcie wyróżniające: Adobe Stock