Strongo / REKLAMA / Dlaczego kawa jest taka smaczna? – tajemnice palarni kawy
Dlaczego kawa jest taka smaczna? – tajemnice palarni kawy

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Większość ludzi nie może sobie wyobrazić poranku bez filiżanki kawy. Pierwsza myśl, która pojawia się w głowie po wstaniu na nogi to – kawa! Nic w tym dziwnego w końcu to ona pomaga przetrwać trudne poranki i rozchmurzyć dzień. Co prawda wydaje nam się, że wystarczy jeden łyczek kawki, aby oczy załapały większą ostrość, a mózg wskoczył na większe wibracje. Na pytanie, dlaczego tak się dzieje, każdy odpowiedziałby – przez kofeinę! Przecież to oczywiste, jednak to błędna odpowiedź. Czas, jaki kofeina potrzebuję do wchłonięcia się do naszego organizmu to około 45 minut, więc niemożliwe, aby jeden łyczek od razu stawiał nas na nogi. Jednak tak przecież się dzieje, a dlaczego? Nasz mózg staje się przyzwyczajony do zapachu kawy, więc gdy odczuwamy unoszącą się w powietrzu nutę parzących się ziaren, mózg od razu reaguje i nas pobudza. Dlatego właśnie najłatwiejszym sposobem, aby wstać rano z łóżka to rozpowszechnić po całym domu zapach ziaren kawy. A on zaprowadzi nas do kuchni, gdzie będziemy mogli skosztować cudownego dzieła. Każdy ma inne preferencje do kawy – czarną, latte, macchiato, z cukrem, jednak niezależnie od dodatków dobra kawa zawsze smakuje rewelacyjnie. Od czego jest zależny smak kawy?

Ziarna kawy – bogactwo smaku

Zdecydowanie ważnym czynnikiem, który ma najważniejszy wpływ na smak kawy to oczywiście pochodzenie i uprawa ziaren. Faktem jest, iż głównie uprawia się tylko dwa gatunki kawy (arabica/robusta), jednak co kraj to obyczaj i każdy obszar posiada swój wpływ na wyjątkowość w smaku. Kawa uprawiana jest w Kolumbii, Brazylii, Peru, Meksyku czy Etiopii. Łącznie uprawiana jest na 4 kontynentach. A to dość duże pole do popisu w kontekście smaku. 

Palarnia kawy

Cała tajemnica smaku kawy polega na jej palarni. Jest to proces, który polega głównie na dobraniu odpowiedniego surowca do pracy. Ziarna kawy nie mogą być popękane, zjedzone przez robaki czy wysuszone. Każde ziarenko musi być idealnym stanie, dlatego warto sprawdzić przed zakupem danej kawy z palarni czy posiadają u siebie wyselekcjonowaną dostawę. Dla początkującego może wydawać się, iż każda palarnia posiada swoich rolników w Brazylii, jednak nie jest to możliwie, dlatego firmy zatrudniają zewnętrzny transport. Sprawdź to przy zakupie! Godnym uwagi jest właśnie palarnia https://coffeeandsons.pl/, która posiada profesjonalny i sprawdzony zewnętrzny transport.

Odpowiednio przyrządzony proces wypalania kawy tak naprawdę uwalnia jej prawdziwy smak. Wydobywa z ziaren niesamowity aromat i ukazuje światu, jakie nuty smakowe ma każdy obszar w zanadrzu. Jak działają palarnie kawy? To jest akurat tajemnica każdego takiego miejsca. Najważniejszym elementem, który stanowi o prestiżu danej palarni jest doświadczenie, które zbiera na przestrzeni lat. To samo ziarenko kawy przyrządzone w dwóch innych palarniach może mieć kompletnie inny smak. Dlatego właśnie przed zakupem kawy w danej palarni, dowiedz się o niej więcej, aby być pewnym swojego zakupu. Po czym spraw, aby każdy poranek pobudzał się w aromatach Brazylii, Kolumbii, a może Indii? Ten wybór należy do Ciebie!

Fot.:Alin Luna/unsplash.com

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.