Yohimbina w kulturystyce – jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu
SUPLEMENTACJA
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Yohimbina w kulturystyce – jeden z najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu

W dzisiejszym artykule weźmiemy pod lupę yohimbinę, która zasłynęła w kulturystyce jako jeden z najefektywniejszych spalaczy tłuszczu. Co powinniśmy wiedzieć o tej popularnej substancji?

Yohimbina lub – w zależności od formy zapisu – johimbina to organiczny związek chemiczny, a mianowicie naturalny alkaloid pozyskiwany z kory i liści niewielkich rozmiarów afrykańskiego drzewa o dźwięcznej nazwie yohimba. Ze względu na określone właściwości środek ów znalazł zastosowanie w suplementach diety oraz spalaczach tłuszczu. Rozmaite badania rzeczywiście potwierdzają, że osoby przyjmujące yohimbinę są w stanie schudnąć więcej od tych, które tego nie praktykują. Yohimbina wiąże się jednak nie tylko z szerokim wachlarzem korzyści, niewłaściwie stosowana może poważnie zagrażać zdrowiu, a nawet życiu.

Yohimbina na odchudzanie – jak działa?

Kluczową właściwością yohimbiny nieodłącznie związaną z redukcją masy ciała jest silne działanie termogenne. Alkaloid w naturalny sposób blokuje w naszym organizmie niektóre receptory alfa-2-adrenergiczne, czego efektem jest poprawa funkcjonowania układu współczulnego. Odpowiada on za aktywizację ludzkiego organizmu, a także reagowanie na różnego rodzaju bodźce. Jeśli pobudzimy go do pracy za pomocą yohimbiny, zdecydowanie zwiększy się wydzielanie do krwiobiegu istotnych w procesie odchudzania hormonów takich jak adrenalina czy noradrenalina. W dużym skrócie – nasz organizm włączy wówczas swego rodzaju tryb przetrwania zmuszający nas do większego natężenia pracy.

Do głównych czynników mających wpływ na taki stan rzeczy należy wspomniana adrenalina, której zwiększony poziom przyczynia się do wzrostu pulsu i ciśnienia. Dodatkowo zażycie yohimbiny może rozszerzyć naczynia krwionośne i pobudzić układ nerwowy. Właśnie ze względu na to działanie środek często porównuje się do kofeiny. 

Reasumując, yohimbinę nie bez powodu często określa się mianem najskuteczniejszego spalacza tłuszczu. Wielu kulturystów wciąż nie może przekonać się do tej substancji, gdyż nie zawiera ona testosteronu. Yohimbina zwyczajnie go bowiem nie potrzebuje, by niezwykle skutecznie pomagać w redukcji masy ciała. Co istotne, alkaloid pozwala pozbyć się również tłuszczu, który w żaden sposób nie reaguje na ścisłą dietę oraz intensywne ćwiczenia. Widać jak na dłoni, że dobra sława yohimbiny nie wzięła się znikąd – jest to środek o bardzo wysokiej skuteczności.

Yohimbina – skutki uboczne

Pomimo wspomnianego powyżej szeregu rozmaitych korzyści yohimbina może wiązać się również z niepożądanymi skutkami ubocznymi. Warto zaznaczyć, że nie ma w tej kwestii jednej, konkretnej zasady, wszystko zależy od indywidualnej tolerancji organizmu na środek. Wśród niepożądanych objawów u osób stosujących yohimbinę mogą wystąpić dolegliwości takie jak bóle i zawroty głowy, gwałtowne obniżenia oraz podwyższenia ciśnienia, zaburzenia akcji serca, a w bardziej drastycznych przypadkach nawet ataki paniki. Zanim zdecydujemy się zatem na sięgnięcie po ten niezwykle skuteczny środek, konieczna będzie konsultacja z lekarzem.

Zdj. główne: HowToGym/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Najważniejsze założenia diety na redukcję
Najważniejsze założenia diety na redukcję
Zmiana sposobu odżywiania może okazać się wyjątkowo skuteczna w procesie zrzucania wagi. Poznaj zasady skutecznej diety redukcyjnej!
Minerały dla prawidłowego funkcjonowania mięśni kulturysty
Minerały dla prawidłowego funkcjonowania mięśni kulturysty
O tych składnikach odżywczych nie możesz zapomnieć, planując dietę wspierającą trening i wzrost tkanki mięśniowej!
Naturalne prebiotyki w diecie – co warto o nich wiedzieć?
Naturalne prebiotyki w diecie – co warto o nich wiedzieć?
Procesy trawienne w organizmie wspomagane są przez różnego rodzaju bakterie, które mają szansę pojawić się m.in. dzięki naturalnym prebiotykom. Czym one są i kto powinien włączyć je do swojej diety?
Ostatnie wpisy