Strongo / DIETA I ODŻYWIANIE / Zdrowe i kaloryczne śniadania do przygotowania w kilka minut
Zdrowe i kaloryczne śniadania do przygotowania w kilka minut

Jak wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W związku z tym powinno posiadać największą kaloryczność, dostarczając nam energii na kolejne godziny aktywności oraz ćwiczeń. Oto kilka sprawdzonych sposobów na zdrowe, szybkie, a co najważniejsze smaczne śniadania.

Tłuszcze to podstawa

Jak skutecznie wzbogacić jadłospis o kalorie? W tym celu warto sięgnąć po dodatkową porcję tłuszczów. Mogą je zawierać na przykład tosty. Nasza propozycja to opiekany chleb z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz oliwek. Jak przygotować tego typu tosty? Do ich wykonania niezbędne będą następujące składniki:

•  4 kromki chleba razowego, żytniego lub orkiszowego,
•  2 plastry szynki parmeńskiej,
•  kilka oliwek,
•  kilka pomidorków koktajlowych,
•  kilka liści świeżego szpinaku,
•  łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
•  1 łyżeczka oliwy.

Chleb skrapiamy oliwą i oprószamy go czosnkiem niedźwiedzim. Na kromkach układamy szynkę parmeńską oraz przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz liście szpinaku. Całość przykrywamy pieczywem i umieszczamy w uprzednio rozgrzanym opiekaczu na kilka minut.

Do przygotowania tostów można wykorzystać dowolną oliwę. Możemy wybierać spośród wersji klasycznej, z dodatkiem bazylii, papryczki chili czy trufli. To znakomity sposób na urozmaicenie smaku.

Aby nasze śniadanie było nieco bardziej kaloryczne, można przygotować kanapki z dodatkiem masła. Do wykonania takiego śniadania wykorzystujemy na przykład:

•  2 kromki chleba żytniego,
•  150 g półtłustego twarogu,
•  4 łyżki jogurtu naturalnego 2%,
•  3 łyżki posiekanego szczypiorku,
•  2 rzodkiewki,
•  1 łyżkę otrębów owsianych,
•  1 łyżkę masła,
•  pieprz,
•  sól.

Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Dodajemy jogurt. Mieszamy go z otrębami oraz szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smarujemy pieczywo masłem i twarożkiem, a na wierzch kładziemy plasterki rzodkiewek.

 

Placuszki i omlety słodką alternatywą

Kaloryczne śniadanie to również takie, które w swoim składzie zawiera dużą ilość mąki. Przykładem mogą być różnego rodzaju omlety czy placuszki. Fanom słodkich śniadań w wersji fit przypadnie do gustu omlet biszkoptowy. Jak go przyrządzić? Do tego celu niezbędne będą następujące składniki:

•  2 łyżki mąki ryżowej,
•  2 jajka,
•  2 łyżki jogurtu naturalnego,
•  1 łyżeczka ksylitolu.

Białka oddzielamy od żółtek oraz ubijamy je na sztywną masę. Żółtka łączymy z jogurtem naturalnym, mąką oraz ksylitolem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ją do ubitej piany z białek i łączymy całość na najniższych obrotach miksera. Uzyskaną w ten sposób masę wylewamy na uprzednio rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez kolejne kilka minut. Przekładamy na talerz i serwujemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, dżem czy masło orzechowe.

Równie dobrym pomysłem na zdrowe, szybkie śniadanie są kakaowe placuszki. Składniki na ten przysmak są następujące:

•  200 mililitrów mleka roślinnego – sojowego, owsianego lub migdałowego,
•  100 gram płatków owsianych,
•  1 banan,
•  2 łyżki kakao,
•  2 łyżki oleju rzepakowego.

Do blendera wkładamy banana, mleko oraz olej. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Wsypujemy płatki owsiane oraz kakao i ponownie miksujemy. Uzyskaną w ten sposób masę nakładamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Placuszki smażymy przez około 2-3 minuty po obu stronach. Danie serwujemy z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.

💥KAKAOWE PLACUSZKI Z SEREM TWAROGOWYM 💥*1 opakowanie seraka 250g*2 jajka*1 łyżka kakao*1/2 szklanki mleka*1…

Opublikowany przez Zdrowo & Ekspresowo Niedziela, 23 sierpnia 2020


 

Sałatki makaronowe – solidna dawka witamin i minerałów

Sałatki na bazie makaronu to znakomity sposób na szybkie, kaloryczne śniadanie. Oto jeden z naszych ulubionych przepisów:

•  200 gram makaronu typu świderki,
•  50 gram wędzonego łososia,
•  50 gram ziaren słonecznika,
•  2 garści roszponki,
•  1 garść pomidorków koktajlowych,
•  kawałek sera camembert,
•  4 łyżki oliwy z oliwek,
•  2 łyżki octu jabłkowego,
•  0,5 łyżeczki ostrej musztardy,
•  0,5 łyżeczki nasion chia.

Makaron gotujemy al dente. Z oliwy z oliwek, octu jabłkowego, musztardy i nasion chia przygotowujemy dressing. Łososia rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na połówki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.