Strongo / DIETA I ODŻYWIANIE / 10 najlepszych produktów spożywczych na przyrost masy mięśniowej
10 najlepszych produktów spożywczych na przyrost masy mięśniowej

Zbilansowana dieta ma bardzo duży wpływ na kondycję i masę mięśniową. Szczególnie istotne są produkty o wysokiej zawartości białka oraz węglowodanów. Poznaj najlepsze z nich!

Mleko

Nabiał to jedno z najbogatszych źródeł białka. Mleko zawiera około 60 składników odżywczych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Przyrost masy mięśniowej wspiera nie tylko ilość białka, ale także poziom węglowodanów, zdrowych tłuszczów, magnezu czy witamin. Zawarta w mleku laktoza przyspiesza procesy trawienne oraz poprawia wchłanialność cennych mikroelementów, w tym wapnia i fosforu.

Jajka

Obok nabiału jajka stanowią produkt o największej zawartości białka. Co więcej, białko to należy do tego typu składników, które jest bardzo dobrze wchłaniane przez ludzki organizm. Jajka stanowią świetny budulec dla tkanki mięśniowej, nie tylko przyspieszając jej wzrost, ale także wypełniając ubytki powstałe w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Dodatkowo w jajkach można znaleźć takie mikroelementy, jak witaminy A, K, E, D, B, potas, cynk, selen jod czy kwas pantotenowy, który ma działanie antybakteryjne.

Ryż

Niskotłuszczowy produkt o bogatej zawartości węglowodanów i kalorii to idealny element diety każdego zawodnika dbającego o przyrost masy mięśniowej. Jedna porcja może zapewnić dużą część dziennego zapotrzebowanie tych składników odżywczych. Co więcej, ryż jest świetną bazą dla zdrowych obiadów.

Czerwone mięso

W zestawieniu produktów spożywczych wspierających wzrost tkanki mięśniowej nie mogło oczywiście zabraknąć mięsa. Pierwszym wartościowym wyborem jest czerwone mięso, takie jak wołowina, baranina czy wieprzowina. W przeciwieństwie do drobiu czerwone mięso ma większą zawartość węglowodanów przy niskiej zawartości tłuszczów. Ten rodzaj mięsa jest także świetnym źródłem kreatyniny, która odpowiada za budowanie jakościowej tkanki mięśniowej.

Gulasz wołowy z marchewką 🍖🥕
Czerwone mięso jest niezbędne w diecie każdego sportowca. Kreatyna zawarta w nim zwiększa…

Opublikowany przez 1000 porad dla aktywnych Piątek, 27 września 2019

 

Drób

Drugim rodzajem mięsa, którego nie powinno zabraknąć w diecie zawodnika walczącego o wzrost mięśni, jest drób. Pierś z kurczaka zawiera około 30 gramów protein. Drób pomaga także w regulacji procesów metabolicznych i jest bogatym źródłem sodu, żelaza, potasu czy cynku.

Ziemniaki

Warzywa mogą stanowić idealną alternatywę dla ryżu. Ziemniaki zawierają skrobię, która zwiększa poziom glikogenu w mięśniach i przyspiesza proces ich wzrostu. Skrobiowe węglowodany można odnaleźć także w kukurydzy, komosie ryżowej, gryce czy owsie.

Bób

Sezonowe warzywo jest świetnym źródłem białka, sodu oraz błonnika wspierającego proces trawienia. Bób to idealne przekąska lub dodatek do większego posiłku. Podobne działanie mają inne warzywa strączkowe, takie jak fasola, groch, cieciorka czy soja.

Owoce morza

Ryby i owoce morza są doskonałym sposobem na smaczne uzupełnienie poziomu białka oraz wszelkich składników odżywczych, w szczególności kwasu foliowego, cynku czy witamin z grupy A, D i E. Owoce morza dostarczają do organizmu magnez, który bierze udział w procesie budulcowym tkanki mięśniowej. Stosując dietę na przyrost masy, warto spożywać ostrygi czy krewetki oraz tłuste ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk.

Suszone owoce

Podobnie jak bakalie, suszone owoce stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia, która uzupełni zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały. W tym produkcie można znaleźć błonnik, białko oraz węglowodany. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do koktajli białkowych czy zdrowych deserów.

Awokado

Ten egzotyczny owoc to bogate źródło zdrowych tłuszczów. W składzie awokado znajduje się także błonnik, witaminy, potas, miedź, magnez, żelazo, liczne antyoksydanty i przeciwutleniacze. Awokado idealnie sprawdza się jako element diety wspomagającej proces budowania tkanki mięśniowej. Regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udarów.

Foto wyróżniające: Freepik

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.